Rafał Strzelczyk

Białko – nie musisz jeść go wcale?!?

Dzisiaj parę słów o białku. Jak pewnie wiecie białko spożywamy w postaci mięsa …

(tak wiem, że nie wszyscy – też uważam, że przyjaciół nie powinno się jeść)

… jajek, mleka i jego pochodnych produktów (sery, jogurty itp, itd), nasion roślin strączkowych i …

… i warzyw oraz owoców.

Zdziwiony? W warzywach jest białko.

Nie ma go aż tyle co w tych wyżej wymienionych produktach, ale np. w 100 g. szpinaku mamy około 2,5 grama białka. Jak policzymy że 80-90% szpinaku to woda, to okazuje się że całkiem sporo tego białka jest bo to aż 20-25% suchej masy. Pamiętasz Papay’a? On wiedział 🙂

Natomiast warzywa kapustowate są jeszcze bogatsze w białko, bo zawierają około 4,5 gramów białka na 100 g.

 

Rozpocznij przygodę ze zdrowiem

zapisz się do newsletter’a i otrzymuj nasz e-magazyn nie częściej niż raz w tygodniu

A co z owocami?

Jak się już pewnie domyślacie owoce też zawierają pewną ilość białka zwykle od 0,5 do 1 grama na 100 g. Tak więc białko jest wszędzie. To dlaczego wciąż słyszymy że powinniśmy jeść mięso ? Nie wiem. W każdym razie nie musimy. I nawet parę lat temu WHO przyznało to w oficjalnym komunikacie.

“Dobra, ale skąd ten tytuł“ – zapytasz.

Uwaga … Nie potrzebujemy jeść białka. Potrzebujemy tego, co te białka buduje, czyli aminokwasów. Najwięcej wolnych aminokwasów zawiera cytoplazma w komórkach roślin zielonych takich jak np. trawa. Krową nie jesteśmy i trawy nie przyswoimy, ale sałaty, brokuły, brukselkę itp. rośliny tak. Dostarczają pełne bogactwo aminokwasów tylko jeden warunek powinniśmy je spożywać na surowo.

Przegotowanie ich powoduje, że te wolne aminokwasy ulegają różnym reakcją i nie są już wolne albo ulegają rozkładowi. W białkach zwierzęcych jest ich dużo i są trwałe nawet w bardzo wysokich temperaturach. Minusem jest to, że organizm musi wykonać ogromną pracę, aby je z tych białek odzyskać. Białka zwierzęce mają także inne obciążenia, ale o tym innym razem.

Pytanie: co wybierasz? 

Jeśli interesuje Cię szerzej temat białka napisz mi proszę w komentarzu.

Świadomego smacznego.

 

Udostępniając pomagasz mi dalej prowadzić bloga!

Podziel się tymi informacjami ze znajomymi...