Rafał Strzelczyk

Czipsy są zdrowe? Akrylamid!

Podczas rozmowy kolega stwierdził, że to przecież pokarm całkowicie roślinny –  ziemniaki, sól i olej roślinny. To powinno być zdrowe, prawda?

Tylko teoretycznie.

Problemem nie są składniki (poza nadmiarem soli) ale sposób przyrządzenia. Niestety, ale w ziemniakach poddanych wysokiej temperaturze  na powierzchni pojawia się zbrązowienie. Nadaje ono smak, aromat, ale też w tym miejscu wytwarza się akrylamid. Badacze wykazali, że dzieje się to szczególnie gdy przetwarza się żywność przy udziale dużej ilości tłuszczu w wysokich temperaturach.

 

Zapisz się do newsletter’a i bądź na bieżąco!

Zapytasz: dlaczego to takie ważne? Po co mi to mówisz?

Akrylamid to związek wykorzystywany przemysłowo w produkcji plastików, gum, papieru i kosmetyków. Wykazano że jest on trucizną, która uszkadza tkanki nerwowe. I uwaga…

najwyższe jego stężenie w jedzeniu obserwuje się właśnie w chipsach.

Czym zastąpić czipsy jak chcemy jakąś przekąskę (przed ekranem)? Proponuję robić czipsy z jarmużu – nie trzeba do tego wysokich temperatur, w porównaniu do ziemniaków, a dobrze przyprawione są bardzo smaczne.

Wiesz co masz zrobić.
Świadomego Smacznego

Udostępniając pomagasz mi dalej prowadzić bloga!

Podziel się tymi informacjami ze znajomymi...